Çardak Modelleri

Sıcak yaz günlerinde güneşten korunmak, dostlarınızla keyifli sohbetler etmek, romantik bir köşede kitap okumak ya da kendi oryantal bahçenizi oluşturmak. Tüm bu deneyimler bahçe çardaklarıyla mümkün. Bu kategori, farklı tarz ve özelliklere sahip çeşitli çardak ve kamelyalar sunar. Bahçenizde rustik bir köşe veya modern bir yaşam alanı için, ihtiyaçlarınıza ve hayallerinize uygun çardak burada.

3×3 ahşap çardak
3×3 çardak modeli
3×4 çardak modeli
3×6 beyaz çardak modeli
3×6 çardak modeli
4×4 çardak modeli
4×5 çardak modeli
5 metrekare çardak modeli
7 metrekare çardak modeli
9 metrekare ahşap çardak

9 metrekare çardak modeli
9 metrekare modern çardak modeli
12 metrekare ahşap çardak modeli
12 metrekare çardak
12 metrekare çardak modeli
12 metrekare modern çardak modeli
14 metrekare çardak modeli
15 metrekare çardak modeli
15 metrekare kanopi çardak modeli
16 metrekare çardak modeli
17 metrekare çardak modeli
19 metrekare çardak modeli
20 metrekare çardak modeli
22 metrekare beyaz çardak modeli
23 metrekare beyaz çardak modeli
23 metrekare çardak modeli
24 metrekare çardak modeli
26 metrekare çardak modeli
27 metrekare çardak modeli
28 metrekare depolu çardak modeli
29 metrekare çardak modeli

Bahçe ya da dinlenme alanınıza, barbekü yapma ve diğer hobi etkinliklerini rahatça gerçekleştirebileceğiniz bir çardak kurabilirsiniz. Bu çardak sizi güneşin kavurucu ışınlarına, yağmura ve kuvvetli rüzgarlara karşı korur. Fakat çardak kurarken belediyeden izin almanız gerekip gerekmediği ve çardak nasıl yapılır gibi konular hakkında daha fazla bilgi almak için rehberimizi inceleyin.

Bahçe çardakları sayesinde evinizi ya da arazinizi, yasal sınırlar dahilinde ve yerel yapı kurallarına uyarak dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Genellikle, güzel bir doğa ortamında, bahçenizin yeşillikleri arasında bir çardak kurmanızı engelleyecek bir durum olmaz. Peki neden çardak kurmayı düşünmelisiniz?

Çardak, dışarıda yemek yemeniz ya da dinlenmeniz için konforlu bir alan sunar. Hava durumuna bakılmaksızın çardakta ailenizle ve misafirlerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu alan, güzel bir şekilde düzenlendiğinde, sosyal etkinlikler için çekici bir bölge haline gelebilir.

Doğaya yakın bir ortamda temiz hava alıp dinlenme imkanı sunan çardak, aynı zamanda kötü hava koşullarından sizi etkili bir şekilde korur. Yani ilkbahar ya da yaz yağmuru, barbekü planlarınızı bozmaz. Eğer huzurlu bir ortamda kitap okumak ya da sevdiklerinizle sohbet etmek isterseniz çardak ideal bir seçenektir. Tüm bu nedenler, bahçenize bir çardak kurmanın değerli bir seçenek olduğunu gösterir.

Ahşap mı yoksa tuğla çardak modeli mi seçmeli?

Dayanıklı ve sağlam bir yapıya sahip olan tuğla çardaklar, yıllar boyunca sizlere hizmet edebilir ve çok fazla bakım gerektirmez. Bu yapı türü, hava ve biyolojik faktörlerin olumsuz etkilerine karşı direnç gösterir. Ancak, ahşap çardak tasarımı da iyi bir alternatif olabilir. Ahşap çardaklar, emprenye ve periyodik bakım gerektirse ve tuğla yapılar kadar sağlam olmasa da, birçok kişi tarafından tercih edilir. Belki siz de bu tercih yapanlardan biri olabilirsiniz?

Ahşap çardakların bir avantajı, bahçenizde hızla bir bahçe mimarisi öğesi oluşturmanıza izin vermesidir. Bu yapılar hafif olup, bahçenin doğal çevresine mükemmel bir şekilde uyum sağlarlar. Ayrıca ahşap çardaklar, geleneksel bahçe çardakları olarak kabul edilir.

Eğer dayanıklılık ve güvenilirlik sizin için daha önemliyse ve uzun süreli bir yatırım yapmaya hazırsanız, tuğla çardak tasarımını seçebilirsiniz. Tipik olarak, tuğla çardaklar ahşap yapıya kıyasla daha büyük boyutlara sahip olur, ancak çevreye uygun şekilde uygulanmalıdır. Etkileyici tuğla çardaklar genellikle bir yaz mutfağı ve geniş arazilerde barbekü yapmak için ideal bir yer ile en iyi şekilde uyum sağlar. Bu çardakları, bizim tarafımızdan sunulan mimari tasarımlara göre inşa edebilirsiniz.

Modern Çardak Modelleri

Sitemizde, inşası kolay ve birçok işlevsel özelliğe sahip modern çardak tasarımlarını da dahil olmak üzere çeşitli seçenekler bulabilirsiniz. Bu çardaklar düz ya da beşik çatıya ve farklı kaplama malzemelerine sahip olabilirler. Tasarımı yapan mimarlar, modern bahçe çardaklarının bahçe alanına mükemmel bir şekilde uyum sağlamasını garantiler. Kulübeye eklenmiş bir bahçe çardağı, size ek bir yaşam alanı sunabilir.

Bir çardak modeli seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Sitemizde bulunan bahçe çardaklarının tasarımlarını incelerken, seçeceğiniz tasarımın ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan emin olun. Bu, hem çardakta ne gibi aktiviteler yapacağınızı hem de bahçenizde ne kadar boş alanınız olduğunu içerir. Çardak, bahçenin diğer bölümleriyle harmoni içinde olmalıdır. Boyutlarının ne çok küçük ne de çok büyük olmamasına dikkat edin – çardak, arazinizde baskın bir öğe olmamalıdır. Çardak tasarımının büyüklüğünü ve şeklini, hem estetik anlamda hem de bulunduğu çevredeki evin karakterine uygun olarak beklentilerinize göre ayarlayın. Bu şekilde, çardak bahçenize mükemmel bir şekilde uyum sağlayacak ve pratik işlevinin yanı sıra dekoratif bir işlevi de olacaktır.

Çardak seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar:

  • Kurulum boyutları,
  • Estetik,
  • Çardak malzemesi – tuğla veya ahşap,
  • Çatı tipi – düz veya eğimli,
  • Çardak içerisine ekstra oda, barbekü alanı, bahçe aletleri deposu vb. eklemek.

Bahçe Çardaklarının Faydaları

Bir bahçe çardağı inşa ederek, evinizin bahçesine ya da rekreasyon alanınıza ek bir yaşam alanı eklersiniz. Bu alan, sizin ve sevdiklerinizin keyifli bir atmosferde vakit geçirebileceği bir yer haline gelir.

Çardak ayrıca bahçenizin estetik değerini de artırır. Bu, çiçeklerin ve tırmanıcı bitkilerin büyümesi için bir destek sağlayan çatılı bir yapı olabilir. Size, ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayacak bir tasarımı seçmenizi sağlayacak çeşitli hazır çardak tasarımları sunuyoruz. Size, inşaat yöntemleri açısından çeşitlilik gösteren ve tamamen işlevsel olan çardakları sunuyoruz.

Yapılarımızın bir başka avantajı, bahçe mobilyalarınızı veya bahçe bakım aletlerinizi saklamak için kullanabileceğiniz ek, kilitlenebilir odalarla donatılabilmesidir.

Projelerimiz, tamamen işlevsel ve kullanımı kolay, estetik bir küçük bahçe mimarisi oluşturmanıza olanak sağlar.

Büyük ya da küçük, ahşap ya da tuğla, hangi çardak tasarımını seçerseniz seçin, çardak için uygun bir zemin hazırlamanız gerekecektir. Çardağın zemine sağlam bir şekilde bağlanması, ana yapısal sütunlar altında yerel bir şap veya tam bir beton temel ile sağlanır.

İlkbaharın başından itibaren çardak, güzel hava koşullarında örneğin bir bahçe yemek odası olarak kullanılabilir. Eğer çardak üç yönlü ise, içine bir taşınabilir ısıtıcı koymanız yeterli olacaktır, böylece kışın bile ızgara keyfini yaşayabilirsiniz. Yaz aylarında, çardağın çatısının gölgesinde tüm gün dinlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Bahçe çardağı, mevsimin en yoğun kullanılan unsurlarından biridir. Dinlenmek, yemek yemek ve dostlarla buluşmak için mükemmel bir yer sunar. İşlevselliği, dayanıklılığı ve uzun süreli kullanımı garanti altına almak için malzeme seçiminin dikkatlice yapılması ve teknik detaylara özen gösterilmesi gereklidir. Peki, bir bahçe çardağının maliyeti ne olur? Ve nasıl inşa edilir?

Çardaklar genellikle evden biraz uzağa, bahçenin belirli bir köşesine yerleştirilir. İdeal bir çardak yeri, sessiz, kısmen korunaklı, sıcak günlerde fazla ısınmayan ve serin günlerde de soğuk olmayan bir bölgedir. Bu alan, rekreasyon alanı olarak kullanılabilir; çardağın yanına ızgara, ocak veya hatta hamak bile yerleştirebilirsiniz. Ana odak noktası, malzeme seçimi ve çardak yüzeyinin nasıl olması gerektiğidir.

Ahşap çardaklar, dayanıklı, pratik ve çoğu bahçe mimarisine uyum sağlayabilen özellikleriyle en popüler çardak tipidir. Çam, ladin veya karaçam genellikle bu tür yapılar için tercih edilen ağaç türleridir. Rustik tarzda bahçelerde, kütükten yapılmış bir çardak estetik açıdan çekici bir görünüm sağlar. Doğal tarzda bahçeler için ise, kabuksuz yuvarlak kütükler ideal bir seçim olabilir. Egzotik ahşap çardaklar, olumsuz hava koşullarına karşı daha dayanıklıdır, fakat daha pahalıdırlar ve daha az bulunurlar. Modern mimari stillerde ise, ham bir görünüme sahip, dayanıklı ve sağlam metal çardaklar (bazen bahçe köşkü olarak da adlandırılır) giderek daha popüler hale gelmektedir. Tuğla çardaklar da, özellikle evin cephesiyle uyumlu bir bitiş sağladığında, ilgi çekici bir seçenek olabilir.

Ahşap Bir Çardak Nasıl Yapılır?

Çardak yapımında öncelikle boyutların belirlenmesi gerekiyor. Eğer çardakta iki kişilik bir oturma alanı düşünüyorsanız, 2-4 metrekarelik bir alan yeterli olacaktır. Dört kişilik bir yemek alanı içinse, çardak boyutu 4-6 metrekare olmalıdır. Eğer çardağınızda 10 kişi ağırlamayı planlıyorsanız, en az 6-8 metrekarelik bir alan planlamalısınız.

Temel konusunda ise, küçük ve hafif çardaklar genellikle ekstra bir temele ihtiyaç duymazlar. Yapıyı destekleyecek kolonlar doğrudan zemine monte edilebilen ankrajlara yerleştirilir. Ancak, daha büyük çardaklar genellikle nokta temeli gerektirir. Bu durumda, 70-80 cm derinliğinde çukurlar açılır ve çardak direklerini desteklemek için kullanılır. Direkler, çardak köşelerine ve kenarlarına 100 cm’yi aşmayacak şekilde yerleştirilir. Ağır çardaklar, örneğin tuğla veya kiremit çatılı olanlar, genellikle 15-20 cm kalınlığında bir beton tabana yerleştirilir. Ahşap kirişlerin yerden 3-5 cm yükseklikte olması ve zemine doğrudan temas etmemesi önemlidir.

Çardağınızın direklerinin boyutları da önemlidir. Direklerin boyutları aralarındaki mesafeye, çardak boyutlarına, çardak ağırlığına ve kullanılan inşaat malzemesine bağlıdır. 3 metre genişliğinde ve uzunluğunda bir çardak için genellikle 70 × 70 mm kesitli ahşap direkler kullanılır. Daha büyük çardaklar için, 90 × 90 mm veya daha büyük kesitli kereste seçebilirsiniz. Çardağın sağlamlığını artırmak için direklere yanlarda duvar plakaları ve ön ve arkada kelepçeler takabilirsiniz. Direkleri üstte birleştiren kelepçeler ve köşegen elemanların sabitlenmesi de önemlidir.

Çardağınızın çatısının eğimi genellikle 20º ile 30º arasında olmalıdır. Çardağın içinde rahatça durabilmek için tavan yüksekliği genellikle 230-260 cm arasında olmalıdır.

Çardağınız dört tarafı da açık olabilir veya sadece tek bir girişi olabilir. Giriş genellikle 180-200 cm yüksekliğinde ve en az 100 cm genişliğinde olmalıdır.

Çardak Çatısı Nasıl Yapılır?

Çardak çatısı, farklı şekillerde olabilir. En basit yapıdaki çatı türü düz çatıdır ancak pratiklik açısından en verimli olanı değildir. Düz çatılar hafif bir eğime sahip olmasına rağmen, yağışın çatıda birikmesi riskini artırır. Bu nedenle eğimli bir çatı daha uygun bir seçenek olacaktır.

Çatı kaplaması için kullanılacak malzeme tamamen kişisel tercihe bağlıdır. Modern metal çardaklarda polikarbonat kullanımı giderek artıyor. Ahşap çardaklarda ise ekonomik ve pratik bir alternatif olarak bitümlü kiremit veya bitümlü karolar tercih edilebilir. Diğer değerli malzemeler arasında tahta kiremit, metal çatı kiremitleri, seramik karolar, hasır saz, mineral arduvaz ve sazlar da bulunur.

Hangi kaplama malzemesi seçilirse seçilsin, çatının sağlam bir şekilde inşa edilmesi gerekmektedir. Çatının eğiminde, levhalar arasında 2-4 mm’lik boşluklar bırakılmalıdır. Çatı inşası için genellikle orta kalınlıkta (20 mm) levhalar kullanılır.

Çardak İçin Hangi Ahşap Kullanılır?

Çardak yapımında hangi ahşabın seçileceği önemlidir. En dayanıklı ahşap türü egzotik ahşaplardır; ancak, yüksek maliyetleri nedeniyle Türkiye’de çardak yapımında nadiren kullanılırlar. Çardaklar için en yaygın ve ekonomik yapı malzemesi çam ve ladin ağacıdır. Ancak, fiyat ve kalite dengesi açısından en uygun seçenek genellikle karaçam ağacıdır.

 

Bir bahçe çardağının maliyeti, çeşitli faktörlere bağlıdır, özellikle çardağın büyüklüğüne ve kullanılan malzemelere. Kendi başınıza bir çardak yapmayı planlarsanız, bu genellikle büyük bir çardak için ciddi tasarruf sağlar. Ancak, bu da hata yapma riskini artırır. Bu yüzden, bazen hazır bahçe çardağı modellerini satın almak daha mantıklı olabilir.

Bahçe çardağınızın kirişlerini 40-60 cm aralıklarla yerleştirmeniz önerilir.

Ahşap Çardak Bakımı

Çardaklarınızın uzun yıllar boyunca hizmet vermesini sağlamak için, ahşabın emprenye edilmesi önemlidir. Bu işlemi en az 2-3 yılda bir tekrar etmek iyidir. Ahşabı korumak için renksiz veya renklendirici emprenyeler kullanabilirsiniz.

Çardak Zemini

Çardak zemini için genellikle ahşap zeminler tercih edilir. Ancak, çakıl taban, beton tablalar veya kaldırım taşları da seçenekler arasındadır. Daha gösterişli bir zemin için doğal taş veya egzotik ahşap kullanabilirsiniz.